Kurumumuzda, yemek yardımından faydalanamayan 399’lu çalışanlarımızın da bu yardımdan faydalanabilmesi için toplu sözleşme masasında bu konunun gündeme alınması gerekmektedir. Adil Haber-Sen olarak, söz konusu mağduriyetin giderilmesi adına gerekli girişimlerde bulunacağımızı ve bu konudaki sorumluluğu üsteleneceğimizin bilinmesini isteriz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu dayanak gösterilen 19/11/1986 tarih 11220 sayılı Devlet Memuru Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinde ‘’Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için üçte ikisini, diğer iller için yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır’’ hükmü yer almaktadır.
Şimdi bu hükümden ne anlaşılması gerektiği, mevcut uygulamanın ne olduğu ve bizlerin beklentilerini dile getirmeye çalışalım.
Öncelikle belirtmek gerekir ki yiyecek yardımı yapılabilmesi için o kurumun bir yemekhanesi olmalı ve personellerinin bu imkândan yararlanması gerekmektedir. Yemek çıkan bir kurumda, kurumun bu hizmet için harcadığı paranın Ankara, İstanbul ve İzmir için üçte ikisi, diğer iller için ise en fazla yarısı kurum bütçesinden, kalan kısım ise personelden tahsil edilir. Örneğin; Kayseri ilinde yemek çıkan bir kurumda aylık maliyet 100.000 TL ise bunu n 50.000 TL’si kurum bütçesinden, geriye kalan 50.000 TL’si ise bu yemek hizmetinden yararlanan personelden karşılanmaktadır. Kurumda 500 personel olduğunu varsayalım, o halde kişi başı aylık 100 TL yemek ücreti verilmesi gerekmektedir. Ay içinde 20 iş günü olduğunu varsaydığımızda kişi başı günlük ödenmesi gereken yemek ücreti 5 TL olacaktır. Aslında kişi başı yemek maliyeti 10 TL iken ilgili yönetmelik gereği, bunun en fazla yarısı kurum bütçesinden karşılanır denildiğinden personele düşen miktar 5 TL’dir.
Yemek yardımının tam olarak ne olduğu anlaşıldıktan sonra şimdi gelelim uygulamada yaşanan sorunlara;
Öncelikle kurumumuz dağınık bir işyeri yapısına sahip olduğundan her yere yemek götürme imkânı bulunmamakta ve aynı şekilde tüm personelin öğle yemeği için yemek çıkan yere gitmesine olanak yoktur. Bu durumda yemek hizmeti verilen yerde çalışan ya da çok yakınında bulunan personeller bu hizmetten yararlanabilirken, uzak merkez ve şubelerde çalışan mesai arkadaşlarımız bu imkândan yararlanamamaktadır. Uygulamada yaşanan bu sorunların mevcut hukuki durumda nasıl çözülebileceği konusu;
Öncelikle bu yönetmelik hükmü tek bir kamu kurumu değil, tüm kurumları kapsayan bir yönetmeliktir. Tüm kamu kuruları bu yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yaptığına göre acaba bir memur farklı bir kamu kurumunda bu yemek yardımından faydalanabilir mi? Bu sorumuzun cevabı evet arkadaşlar. Bunu somut bir örnekle şöyle ifade edebiliriz. Siz adliye şubesinde çalışıyorsunuz ve öğle arası adliye yemekhanesinde yemek yiyorsunuz. O halde yapmanız gereken, kuruma bir dilekçe ile müracaat ederek ilgili yönetmelik hükümlerine göre yemek yardımından faydalanmak istediğinizi belirtmeniz ve aylık olarak adliyeden ödediğiniz yemek ücretinize dair faturanızı almanız. Alınacak bu fatura ile bu iki kurum kendi arasında mahsuplaşacak ve kurumumuz yemek çıkan yerde bir personele ödediği miktarı sizin adınıza ilgili kuruma ödeyecektir. Adliye sadece bir örnek olmakla birlikte benzer şekilde yakınınızda yemek çıkan hastane, SGK, belediye gibi tüm kamu kurumlarının yemekhanelerinden bu imkândan yararlanabilirsiniz.
Peki yemek çıkan yerde çalışmayan, yakınında yemek çıkan bir kamu kurumu bulunmayan 399’lu personel bu yemek yardımından nasıl yararlanabilir?
Bu konuda maalesef bir kanuni düzenleme ya da toplu sözleşmede bir karar alınması gerekmektedir. Çünkü ilgili yönetmeliğin 3’üncü maddesinde ‘’ Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım, nakden veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz’’ şeklinde ifade edilmiştir. O halde yeni bir yönetmelik ile ya da toplu sözleşmede alınacak bir karar ile yemek yardımından faydalanamayan personellere bu yardımın nakdi olarak ya da diğer elektronik ödeme araçları (sodexo, ticket kart vb.) üzerinden verilmesi gerekmektedir.
Kurumumuzda, yemek yardımından faydalanamayan 399’lu çalışanlarımızın da bu yardımdan faydalanabilmesi için toplu sözleşme masasında bu konunun gündeme alınması gerekmektedir. Adil Haber-Sen olarak, söz konusu mağduriyetin giderilmesi adına gerekli girişimlerde bulunacağımızı ve bu konudaki sorumluluğu üsteleneceğimizin bilinmesini isteriz.
Kamuoyuna sayıyla duyurulur. Adil Haber-Sen
Yönetim Kurulu
Comments