CHANCE_THIS_TO_IMAGE_URL"https://static.wixstatic.com/media/45ab39_dab56b7855424166870f7be3cefaf721~mv2.png/v1/fill/w_178,h_178,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Renkli.png"sizes="192x192"/> Danıştay %1'e Dur Dedi!
top of page

Danıştay %1'e Dur Dedi!

Güncelleme tarihi: 3 Nis 2022

Anayasa’ya, Uluslararası Sözleşmelere ve Sendika Kanunu’na aykırı olan % 1 barajının yürütmesi, Danıştay 12. Dairesinin 2021/6348 E. Sayılı kararı ile durdurulmuştur.



Hizmet kollarında birbirinden farklı sendikaların olması bir zenginliktir. Bu zenginlikten kazançlı çıkacak olan değerli çalışanlarımızdır. Bu zenginlik çalışanlara alternatifler sunmak, onların farklı tercihlere yönelmesine imkan tanımak ve bunun sonucu olarak sendikal hizmet üretmede bir yarış ortaya çıkarmaktır.

Ancak bu zenginlikten rahatsız olan ve ‘Sendikal Tekelleşme’yi sağlamak arzusunda olan bazı sendikalar toplu sözleşme görüşmelerinde, 400TL’lik toplu sözleşme ikramiyesi için %1 barajını masaya koydular ve bu kararı aldırdılar. Bugün sahada hizmet adına anlatacak bir şeyleri olmayanlar üye toplayabilmek için ‘’bize üye olmazsanız 400 TL toplu sözleşme ikramiyesini alamazsınız’’ diyecek kadar sendikacılıktan uzaklaştılar. Oysa sendikalar üye toplamaz, üye kazanır! Üye kazanmanın yolu da hizmet üretmektir. Siz, çalışanlarımız için hizmet üretin, onların karşılaştıkları ve karşılaşabilecekleri sorunları çözün, zaten çalışanlar size üye olacaktır.

• Biz her zaman “HİZMET SENDİKACILIĞI” derken, onlar hep “ÜCRET SENDİKACILIĞI” dediler.

• Biz çalışanlar için emek sarf edip onların sorunlarını çözerken, onlar “bize üye olmazsanız 400TL alamazsınız” dediler.

• Biz merkez merkez, şube şube gezip sizlerin sorunlarını dinlerken, onlar müdür odasında “Ocak 15’ten sonra bunlar kalmayacak” dediler.

Bizler sendikal tekelleşmeye yol açacak bu hukuksuz uygulamanın TÜRK YARGISI tarafından iptal edileceğini her platformda dile getirmiştik, bugün açıklanan karar ile bir kez daha haklı çıkmış olduk. 2022-2023 Toplu Sözleşme Dönemi’nde alınan ve açıkça Anayasa’ya, Uluslararası Sözleşmelere ve Sendika Kanunu’na aykırı olan %1 barajının, Danıştay 12. Dairesinin 2021/6348 E. Sayılı kararı ile yürütmesi durdurulmuştur.

Alınan bu karar ile, tüm mesai arkadaşlarımız, hangi sendikaya üye olursa olsun, 400TL’lik toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilecektir.

Bu vesile ile, yeni kurulmuş ve gerçek anlamda hizmet sendikacılığı yapmak isteyen bir sendika olarak tekrar ifade ediyoruz! Sendikaların çoğalmasından korkmayınız! Bizden korkmayınız! En az sizin bildiğiniz kadar biz de kendi potansiyelimizi biliyor ve kendimize güveniyoruz. Şuna da emin olunuz ki, sizin yıllardır görmezden geldiğiniz sorunları biz görüp çözüme kavuşturmak adına girişimlerde bulunacağız. Sizin, siyasi görüşünden, inancından, fikrinden ve yaşam tarzından dolayı dışladığınız çalışanlarımıza biz sahip çıkıp, haklarını biz koruyacağız. Sizin sahaya inemediğiniz yerlerde biz sahaya ineceğiz, sizin çalışanlarımızın menfaati söz konusu olunca ortaya koyamadığınız mücadeleyi, muhalif duruşu biz ortaya koyacağız ve kazanan biz değil, siz değil çalışanlarımız olacak…

Son olarak, öncülük yapan ve bu konuyu adli mercilere taşıyarak iptal kararının alınmasında emeği geçen tüm sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyor ve kararın tüm çalışanlarımız adına hayırlı olmasını diliyoruz.

Adil Haber-Sen

Yönetim Kurulu

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page