CHANCE_THIS_TO_IMAGE_URL"https://static.wixstatic.com/media/45ab39_dab56b7855424166870f7be3cefaf721~mv2.png/v1/fill/w_178,h_178,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Renkli.png"sizes="192x192"/> Yeni Vergi İstisna Tutarları Belli Oldu!
top of page

Yeni Vergi İstisna Tutarları Belli Oldu!

Adil Haber-Sen olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına 30.05.2022 tarihinde yazdığımız yazıda 2022 yılı için belirlenen yol ücretine ilişkin muafiyet tutarının 17,00 TL, yemek ücretine ilişkin muafiyet tutarının ise 34 TL olduğunu; ancak bu tutarların artan maliyetler göz önünde bulundurulduğunda zorunlu olarak revize edilmesi gerektiği belirtmiştik.



Hazine ve maliye bakanı Dr. Nureddin NEBATİ twitter hesabından bugün yaptığı açıklamada Söz konusu tutarların revize edildiğini açıklamıştır. Revize edilen tutarları görmek ve bunun PTT çalışanları özelindeki durumunu öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.


Adil Haber-Sen olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına daha önce yazdığımız yazıda 2022 yılı için belirlenen yol ücretine ilişkin muafiyet tutarının 17,00 TL, yemek ücretine ilişkin muafiyet tutarının ise 34 TL olduğunu; ancak bu tutarların artan maliyetler göz önünde bulundurulduğunda zorunlu olarak revize edilmesi gerektiği belirtmiştik. Hazine ve maliye bakanı Dr. Nureddin NEBATİ Twitter hesabından bugün yaptığı açıklamada Söz konusu tutarların revize edildiğini açıklamıştır.


Artışın Ptt Çalışanlarına Etkisi


PTT A.Ş. Ücretsiz Servis ve Yol Yardımı Verilmesine İlişkin Prosedür'ün yayımlanmasıyla birlikte Ocak ayından geçerli olmak üzere yol yardımı dört farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Bilet

  • Abonman Kartı

  • Toplu Taşıma Kartı

  • Ücret

Bu seçeneklerden yol yardımını bilet veya toplu taşıma kartına yükleme şeklinde almak isteyen personelin yol ücreti en fazla 2022 yılı için belirlenen vergi istisna tutarı olan 17.00 TL kadardı. Başka bir deyişle personelin 17.00 TL'nin üzerinde harcadığı yol parasının miktarı ne olursa olsun PTT en fazla 17.00 TL ödemekteydi. Yeni düzenleme ile birlikte bu tutar 25.50 TL çıkartılmıştır. Böylece kısmen de olsa personeli mağduriyeti giderilmiştir.(Ayrıca sendikamız tarafından yol ücretlerinin tamamının ödenmesi gerektiğine ilişkin açtığımız dava devam etmektedir. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.)


Yemek Yardımı


İdari hizmet sözleşmeli personele ödenen yemek ücreti brüt asgari ücret tutarının binde beşi orandadır. (25,02 TL). Bu tutarın 2022 yılı için belirlenmiş olan vergi istisna tutarını (34.00 TL) geçmesi halinde vergiye tabi tutulacaktı.

Sendikamızca ilgili yazının yazıldığı tarihte asgari ücretin yeniden belirleneceğine ilişkin yapılan açıklamalar üzerine asgari ücretteki olası artışla birlikte günlük yemek ücretinin vergi istisna tutarının açabileceği; böylelikle vergiye tabi tutularak personelin mağduriyetine sebep olabileceği değerlendirilmiş ve bu konu da Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmıştı.

Her ne kadar asgari ücretteki artış ile birlikte günlük yemek ücreti tutarı eski vergisi istisna tutarı da aşmasa bile önleyici sendikacılığın bir gereği olarak bundan sonraki süreçte de personelin aleyhine olacak her durum için gerekli tüm girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.


 

Adil Haber-Sen

Yönetim Kurulu



408 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page