CHANCE_THIS_TO_IMAGE_URL"https://static.wixstatic.com/media/45ab39_dab56b7855424166870f7be3cefaf721~mv2.png/v1/fill/w_178,h_178,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Renkli.png"sizes="192x192"/>
top of page

Araç Kullanım İlave Ücretini Kimler Alabilir?



Toplu sözleşme metnin “Araç kullananlara ilave ücret” başlıklı 4 maddesinin (1) bendi şu şekildedir.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi pozisyonlarında bulunan başdağıtıcı ve dağıtıcılardan tebligat, kayıtlı posta, telgraf, koli-kargo, ödemeli kargo ve konutta teslim gibi hizmetleri aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getirenlere aylık ilave 125 TL ücret ödenir.

Motosiklet Kullanımı İlave Ücreti


“Motosiklet kullananlara ilave ücret başlıklı 11. maddesi şu şekildedir:

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde A sınıfı (A1 ve A2) sürücü belgesi gerektiren araçları kullananlara, 4 üncü madde uyarınca ödenen ilave ücret %20 artırımlı ödenir.


Değerlendirme


Söz konu madde metnine göre; dağıtım hizmetlerini yerine getirirken bu hizmeti aynı zamanda araçkullanarak yerine getiren personele aylık ilave 125,00 TL, motosiklet kullanarak yerine getiren personelin ise 150,00 TL ilave ücret ödenmesi gerekmektedir.

Hangi Statüdeki Personel Bu Ücretten Yararlanabilir?


Öncelikle belirtmek gerekir ki toplu sözleşmedeki bu madde metni de hatalı bir şekilde kaleme alınmıştır. Zira kanun metinde atıf yapılan “dağıtıcı” ve “başdağıtıcı” pozisyonları 399 sayılı Kanun hükmündeki kararnameye tabi personel için geçerli unvanlardır. İdari hizmet sözleşmeli personel statüsündeki eş değer unvanlar ise “Başpostacı” ve “Postacı” unvanlarıdır.


Kanun bu şekilde ele alındığında İHS personele bu ücretin verilmeme ihtimali doğmakla birlikte genel müdürlüğün yerinde bir kararla bu kanun metnini de “amaçsal yorum” bağlamında değerlendirdiğini ve bu ücretten İHS’li personelin de faydalandırdığı anlaşılmaktadır.


Bu Ücret Rapor/İzin Durumunda Kesilir Mi?


Kanun metni “çalışılan günlerle orantılı” veya “fiilen çalışılan günler” vb ifadelerine yer vermediği için rapor/ yıllık izin alınması durumunda bu ücretten kesinti olmamaktadır.

Aynı Aracı Kullanan İki Farlı Personelde Bu Ücret Ödenebilir Mi?


Birçok merkezde araç sıkıntısı bulunduğundan bu merkezler, bazı araçları müşterek kullandırabilmektedir. Örneğin bir dağıtıcı öğlene kadar büyük kargolarını dağıtmak için aracı kullanırken, diğer dağıtıcı personel öğleden sonra aynı aracı kullanarak büyük kargolarını dağıtabilmektedir. Bu tür durumlarda genellikle araç ücretinin sadece bir kişiye ödenebileceği şeklinde yanlış bir kanı vardır. Biz her iki kişinin de aracı fiilen kullanıyor olmaları nedeniyle bu ücreti alabileceğini değerlendiriyoruz.

Araç İlave Ücretini Sadece Dağıtım Personelleri Mi Alabilir?


Toplu sözleşme metnin “Araç kullananlara ilave ücret” başlıklı 4 maddesinin (2) bendi şu şekildedir.

Şoför kadro ve pozisyonlarında görev yapanlar hariç olmak üzere görevlerini aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getiren personele aylık 125 TL'yi geçmemek üzere araç kullanılarak görev yapılan her gün için 5 TL ücret ödenir.

Kanun metine göre kişinin yapacağı görev ne olursa olsun bu görevi yerine getirirken aynı zamanda araç kullanarak yerine getiriyorsa günlük 5,00 TL ilave ücret ödenmesi gerekmektedir. Yine kanun metninden anlaşılacağı üzere madde metninde herhangi bir statüye veya herhangi bir unvana atıf yapılmamıştır.

Örneğin birçok merkezde veznedar parayı araç kullanarak bankaya götürmekte, ATM sorumlusu ATM’leri araç kullanarak yapmakta ve bazı merkezlerde memur/gişe büro görevlisi ring şoförlüğünü yapabilmektedir.


Bu tür durumlarda söz konusu görev araç kullanılarak yerine getirildiğinden personelin bu ilave ücretten yararlandırılması gerektiğini değerlendiriyoruz .


 

Yazan: Murat Demir


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page