CHANCE_THIS_TO_IMAGE_URL"https://static.wixstatic.com/media/45ab39_dab56b7855424166870f7be3cefaf721~mv2.png/v1/fill/w_178,h_178,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Renkli.png"sizes="192x192"/>
top of page

Maaştan Resen Kesinti Yapılabilir Mi?

Bazı müdürlükler tarafından memurlara zimmet edilen tutarların resen memurun maaşından kesinti yapılarak tahsili yoluna gidilmektedir. Örneğin, tebligat çıkartan merciler tarafından, tebligatın usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle, ilgili merci tarafından yeniden çıkartılıp gönderildiği ve bu tebligat ücretinin de kusurlu olduğu değerlendirilen dağıtıcıya zimmet edildiği, dağıtıcının rızası aranmaksızın maaşından resen kesinti yapıldığı görülmektedir. Oysa bu uygulama kanuni olmadığı gibi genel müdürlüğün emrine de aykırıdır.



Resen Kesinti Kanuni Değildir Zira;

Devlet Memuru Kanunun 12. Maddesi (bu hüküm 399/2 için de uygulanır) ile Posta Ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik’in26. ve 96. maddeleri, personelin kasıt ya da ihmal suretiyle kurumuna verdiği zararın ilgiliye ödettirilmesinde, idare tarafından ilgili kamu görevlisine karşı adli yargıda açılacak “alacak davası”(alacağın hükmen tahsili) yöntemi kabul edilmiştir. Başka bir anlatımla; personelin kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğramışsa bu zararın rızaen tahsili mümkün olmaması halinde hükmen yani kanunu yollarla tahsili mümkündür. Maaştan resen kesinti yapılamaz.

Genel Müdürlük Emrine Aykırıdır Zira;

Genel müdürlüğümüz, 18.04.2007 tarih ve 1690 sayılı tebliğde çok açık bir şekilde, personelin maaşından resen kesinti yapılmaması gerektiğini, personelin ödemeye yanaşmaması durumunda alacağın öncelikli olarak rızaen tahsili yoluna gidilmesi gerektiğini, bunun mümkün olmaması halinde ise hükmen yani kanuni yollarla tahsili yoluna gidilmesi gerektiğini belirtmiştir.


 

Yazar: Murat Demir

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page