CHANCE_THIS_TO_IMAGE_URL"https://static.wixstatic.com/media/45ab39_dab56b7855424166870f7be3cefaf721~mv2.png/v1/fill/w_178,h_178,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Renkli.png"sizes="192x192"/> 'Vekaleten' Olacak Gibi Değil!
top of page

'Vekaleten' Olacak Gibi Değil!

Adil Haber-Sen olarak, kurumumuzun ‘’Vekalet’’ uygulamasına son vererek gecikmeksizin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarını açmasını, sınav açılıp yerleştirmeler yapılıncaya kadar ise vekaleten yürütülen görevler için İHS’li personele vekalet ücreti ödenmesini, 399 S. KHK Eki 2 sayılı cetvele tabi personele ise vekalet ücreti yerine geçecek tutarda tazminat ödenmesini talep ettik. Talebimizi içiren yazının tam metnini ve görsellerini aşağıda bulabilirsiniz.



Kurumuzda birçok müdürlük görevinin vekaleten yürütüldüğü bilinmektedir. Vekaleten yürütülen bu görevlerden bir kısmı Genel Müdürlük makamı tarafından yürütme şeklinde, bir kısmı ise Başmüdürlükler tarafından görevlendirme şeklinde yerine getirilmektedir.


İHS’li olarak çalışan mesai arkadaşlarımızdan müdürlük görevine vekalet edenlere vekalet ücreti ödeneceği PTT AŞ’de İdari Hizmet Sözleşmeli Olarak Çalışacak Personel Hakkındaki yönetmelikte yer almakta, 399 S. KHK Eki 2 sayılı cetvele tabi sözleşmeli personele ise 399 S. KHK’da vekalet ücreti ödeneceğine dair hüküm yer almadığı için vekalet ücreti ödenmemektedir. İHS’li personellerden 2019 yılından sonra görev alanlara ‘’atama şartları belli olmadığı’’ gerekçesiyle vekalet ücreti ödenmemekteydi. Ancak 13.05.2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren PTT AŞ’de Çalışacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte müdür kadrosuna atanma şartları belirlenmiştir. Bu durumda İHS’li statüde olup, söz konusu yönetmelikte yer alan atanama şartlarını taşıyan mesai arkadaşlarımıza talebe gerek olmaksızın yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren vekalet ücreti ödenmesi gerekmektedir.


İHS’li statüde olup müdürlüğe vekalet eden ancak, vekaleti Genel Müdürlükçe değil, Başmüdürlükçe onaylanan mesai arkadaşlarımızın da mağdur olmaması için bu bu arkadaşlarımızın vekalet onaylarının Genel Müdürlük makamı tarafı tarafından verilmesi gerekmektedir. Birçok arkadaşımızın onay yazısı Genel Müdürlüğe ulaşmış olup 60 günlük süre içinde herhangi bir yanıt verilmediğinden zımmen reddedilmiştir. Bu durumda, arkadaşlarımız yetkisiz olarak müdürlük görevini yürütmekte ve yaptıkları/yapacakları idari işlemler yetki unsurunu taşımadığı için sakat olacaktır. Bu durum şirketimiz prestijini de olumsuz etkileyeceğinden vekaleten yürütülen görevler için Genel Müdürlük makamınca onay verilmesi gerekmektedir.


399 S. KHK Eki-2 sayılı cetvele tabi sözleşmeli personellerden müdürlüğe vekalet edenlere 399 S. KHK’da hüküm olmadığı için ödenemeyen vekalet ücreti ise ‘’tazminat’’ adı altında ödenmelidir. Danıştay’ın da bu yönde kararları mevcuttur.


Sonuç olarak kurumumuzda birçok kadronun vekaleten yürütülmesi nedeniyle vekalet ücretleri üzerinde statü farklılıklarından ve Başmüdürlük/Genel Müdürlük onaylı olmasından kaynaklanan farklılıklar bulunmakta, bu durum ise aynı işi yapan mesai arkadaşlarımızın farklı mali haklara kavuşmasına neden olmaktadır.


Adil Haber-Sen olarak, kurumumuzun ‘’Vekalet’’ uygulamasına son vererek gecikmeksizin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarını açmasını, sınav açılıp yerleştirmeler yapılıncaya kadar ise vekaleten yürütülen görevler için İHS’li personele vekalet ücreti ödenmesini, 399 S. KHK Eki 2 sayılı cetvele tabi personele ise vekalet ücreti yerine geçecek tutarda tazminat ödenmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.




 

Adil Haber-Sen

Yönetim Kurulu

562 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page